
راهکار طب سنتی برای درمان فراموشی
زوال عقل یا آلزایمر اکثرا بهدلیل غلبه سردی و تری در مغز رخ میدهد که کاهش یا رفع غلبه سردی و تری در مغز راهی برای بهبود یا پیشگیری از آلزایمر است.
درمانهای غیر دارویی
- مدیریت فعالیت بدنی. پیاده روی منظم ۳۰ دقیقه در روز
- مصرف غذاهای با مزاج گرم
- افزایش مصرف غذاهای تقویت حافظه مثل بادام و انجیر و سوپ ماهیچه
- مدیریت حالات عصبی و روانی مثل گوش دادن به نغمه های زیبا
- استفاده از عطر خوش مثل بهار نارنج
- مدیریت خواب و پرهیز از خواب روز
- توجه به اجابت مزاج
زوال عقل یا آلزایمر
اگر کسی به زوال عقل یا آلزایمر یا فراموشی شدید دچار شده باشد در برخی افرادمصرف هلیلهجات پرورانده در عسل بسیار به رفع فراموشی کمک میکند.
هلیله سیاه، هلیله زرد و هلیله کابلی در درمان فراموشی بسیار کمک کننده است، به این ترتیب که از هرکدام از این هلیلهها 10 گرم خریداری کرده و پودر کنند و با یک کیلو عسل مخلوط کنند؛ مصرف روزی یک قاشق مرباخوری شب قبل از خواب یا صبح ناشتا بسیار کمک کننده است.
اگر کسی فراموشی آنی داشته باشد یعنی هیچ مطلبی را نمیتواند به خاطر بسپارد میتواند؛ سنای مکی، سُعد هندی یا سُعد کوفی بهعلاوه فلفل سیاه، زعفران و کُندر سفید از هرکدام 10 گرم پودر کرده و با یک کیلو عسل مخلوط کنند و شب قبل از خواب یا صبح ناشتا یک قاشق چایخوری از آن را مصرف کند. این ترکیب بهشدت حافظه را تقویت میکند.
علائم غلظت خون و خواب آلودگی
غلظت خون و چربی خون موجب خوابآلودگی افراد میشود. اگر گردش خون در مغز کم شود فرد دچار خواب آلودگی میشود، مصرف قرص جینکوگل موجب رفع 20درصدی از مشکل بعضی از این افراد خواهد شد.
داروهای گیاهی تقویت حافظه
محصولات گیاهی در تقویت حافظه و رفع نسیان مفید و تاثیرگذار هستند از جمله این گیاهان به آویشن، اکلیل کوهی، اسطوخودوس، بادام ،انجیرو جین سینگ می توان اشاره کرد. بعضی از گیاهان خواصی دارند که برای بسیاری از بیماری ها درمان هستند. در ادامه تعدادی از بهترین گیاهان دارویی برای جلوگیری از آلزایمر و تقویت حافظه معرفی شده اند.
مهمترین دلایلی که بعضی از گیاهان دارویی را برای تقویت حافظه و رفع نسیان یا فراموشی مناسب ساخته است. وجود مقادیر زیادی لیسیتین که یک چربی فسفر دار بوده و برای تقویت سیستم اعصاب مرکزی و قوای فکری بسیار ضروری وحیاتی می باشد.
- بالا بودن میزان فسفر ، پتاسیم ، منیزیم ، آهک ، گوگرد ، کلر ، سدیم ، آهن در این گیاهان .
- وجود خاصیت ضد افسردگی ،ضد ضعف عصبی و همچنین خاصیت کاهش دهنده علایم استرس (فشار روانی ) در بعضی از این گیاهان.
- طبیعت گرم و خاصیت تحریک کنندگی بالایی که در برخی از این گیاهان وجود دارد .کمک زیادی به تحریک مغز وقوای فکری و در نتیجه افزایش میزان بازدهی قسمتهایی که کار بازیابی و به خاطر سپاری اطلاعات در یافتی را بر عهده دارند.
- وجود مقادیر زیاد قند طبیعی در این گیاهان یا میوه ها ی که مغز بیشترین نیاز را به انها دارد.
- اثر مستقیم و فوری گیاهان و میوه ها ی با طبیعت گرم در خنثی سازی علایم افسردگی ، ضعف اعصاب ،کندی ذهن ،پایین بودن عملکرد مغز و…. و کمک به برطرف شدن این علایم موثر است.
بهترین گیاهان و میوه های مقوی حافظه:
آویشن
طبیعت گرم،خاصیت محرک سیستم عصبی مرکزی و مقوی اعصاب و همچنین قدرت تحریک کنندگی بالایی که به سبب وجود تیمول که از مواد موثره این گیاه محسوب می شود . در ان تا ثیری ماندگار در تقویت قوای فکری و مغزی و کمک به کار این قسمت از بدن دارد . آویشن به علت عطر نافذ به صورت دمکرده یا جوشانده مصرف گردیده و همچنین موجب ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و سینوسهاو درمان برونشیت و آسم (تنگی نفس )بسیار موثر است .
اسطوخودوس
اگر دچار سردرد های عصبی و فراموشی و کندی ذهن گردیده اید از مصرف گل اسطو خودوس که تازه انرا خشک نموده و به صورت پودر در اورده با کمی پودر کندر و مقداری عسل به حالت خمیر در اورده اید دریغ نورزید این گیاه خوش عطر یکی از بهترین گیاها نی است که از قدیم الایام تا کنون جهت درمان انواع بیماریها ی ذهنی و مغزی از جمله مالیخولیا ، مانیا ، صرع ،سرگیجه ،عقب ماندگی ذهنی و نسیان (فراموشی ) توسط طبیبان یونانی وایرانی تجویز شده و مورد استفاده قرار می گرفته است .
اکلیل کوهی
رزماری یا اکلیل کوهی گیاهی است که دستگاه عصبی را تحریک وتقویت می کند و اثری عجیب در تقویت حافظه و قوای ذهنی دارد. طبیعت گرم و خشک و طعم تند و تیز و خاصیت محرک دستگاه عصبی و گردش خون این گیاه سبب شده که دارویی مفید و موثر جهت درمان اکثر بیماریها و اختلالات عصبی و مغزی از جمله افسردگی ، میگرن عصبی و استرس و ضعف قوای فکری و فراموشی باشد.
برای تهیه شربت از این گیاه کافی است که مقدار 30 گرم اکلیل کوهی خشک را به همراه یک لیتر اب گرم و مقداری عسل بجوشانید و مقداری بهار نارنج هم به ان اضافه کرده و هر 8 ساعت یک لیوان میل نمایید.
انجیر
وجود در صد بالایی از مواد قندی به طور ی که در صد گرم انجیر حدود 6/7 میلی گرم قند طبیعی وجود دارد . ومصرف ان با کارهای فکری می تواند بسیار مفید باشد . دارای ویتامینها ی آ و ب و ث و مواد معدنی مثل آهن ،برم ، منگنز ، گوگرد می باشد که همه برای بدن و سلولهای مغزی مفید هستند.
بادام
وجود 54 در صد روغن و 24در صد مواد نشاسته ای و مقداری قند و صمغ و همچنین در صد بالایی از املاح نظیر فسفر ، منیزیم ، پتاسیم ، گوگرد و آهن و ویتامین نیاسین در میوه شیرین بادام هر چندانرا کمی سنگین و دیر هضم برای معده ساخته ولی یکی از بهترین مواد طبیعی مقوی مغز و سلولهای دستگاه اعصاب مرکزی می باشد.
جین سینگ
جین سینگ که ریشه گیاهی است چینی و شبیه به هویج زرد رنگ می باشد به قدری از نظر ارزش غذایی بالاست که به نام ریشه زندگی لقب گرفته است. و از آن برای تقویت جسم و ذهن استفاده می نمایند.
جینکو
جینکو بیلو با به درخت معبد شهرت دارد . یک گیاه مقوی حافظه به شمار می رود .قسمت مورد استفاده دارو ی ان برگهای این گیاه می باشد که خاصیت ریلکس کننده (آرام بخش )دارد و موجب جریان خون بیشتر در سلولهای مغزی می شود .و جهت مقابله با الزایمر در پیری بکار می رود.
چغندر
با مقدار زیاد فسفر و قند این گیاه کمک زیادی به مغز و درک مطالب و خاطرات و ثبت و ضبط مطالب می کند . از سوی دیگر در درمان کم خونی و ضعف عمومی بدن بویژه در ناحیه سلولهای مغزی کمک می نماید . میزان فسفر 100 گرم ریشه چغندر 55 میلی گرم است.
خردل
سبزی خردل غنی ترین منشا اهک غذایی است. از نظر ویتامین آ وث و آهن و کلسیم بسیار غنی است . طبیعت گرم و تند و تیز و وجود اسانس فرار و معطری که در خردل و دانه های ان وجود دارد این گیاه را جهت تحریک سلولهای معده مناسب ساخته است.
زعفران
شهرت زیادی در تقویت اعصاب ،کمک به تحریک سلولهای مغزی و تقویت آن و همچنین تقویت حافظه دارد. ابن سینا حکیم عالیقدر مصرف زعفران را با کمی کندر و عسل به صورت خمیر جهت رفع کندی ذهن تجویز کرده است.
این گیاه گرم وخشک بوده دارای خاصیت شادی بخش وتقویت کننده حواس و مغز و تنظیم کننده سلسله اعصاب می باشد . زعفران خواب اور بوده و در رفع تشنج که منشا آن تحریکات مغز می باشد بسیار موثر است جهت تقویت حافظه 4 گرم زعفران با 10 گرم کندر و 10 گرم زنجبیل را ساییده و با 100 گرم عسل به صورت قرص در اورید.
سعد کوفی
اثرات بسیار مفیدی بر روی حافظه و از بین بردن کند ذهنی و فراموشی دارد . خوردن سعد پودر شده به همراه پودر زعفران و مویز خشک و کمی عسل در طول 40 روز متوالی هر روز یک قاشق مربا خوری صبح ناشتا در برخی افراددر رفع فراموشی و حواس پرتی بی نظیر است.
سیر
وجود ماده ای به نام الیسین که موجب خاصیت انتی بیوتیکی در سیر شده است و بوی ان نیز مربوط به این ماده می باشد. و همچنین روغن فرار موجود در سیر که الیله سولفید نام دارد از یک سو و غنی بودن این گیاه از سولفور و فسفر و اهن و کلسیم شده است که از هر ماده مقوی ضد میکروبی شناخته شده دیگری بهتر و موثر تر بوده و حتی الیسین موجود در ان قویتر از پنی سیلین باشد.
پیشگیری از فراموشی
- ورزش و پیادهروی روزانه لازم است زیرا با هر قدم بهخصوص در زمینهای ناهموار، خون در مغز به حرکت درمیآید و موجب عملکرد بهتر مغز میشود.
- برس کشیدن سر و شانه زدن مو، ماساژ سر (بهصورت روزانه)، موجب ماساژ عمقی رگهای سر، بهبود جریان خون و عملکرد بهتر مغز و تقویت حافظه میشود.
- استفاده از لوازم الکترونیک، موبایل و دستگاههایی را که امواج از خود ساطع میکنند به حداقل برسانید چرا که استفاده زیاد از این وسایل باعث خشکی مغز و فراموشی میشود.
- زود خوابیدن شب و سحرخیزی، در یادگیری بسیار مؤثر است؛ خواب صبح با افزایش بلغم، کندذهنی و فراموشی میآورد؛ خواب کوتاه قبلازظهر یا همان “قیلوله” خشکی مغز را کاهش میدهد و موجب بهبود یادگیری میشود.
- مصرف غذاهای خونساز (گرم و تر) مثل سوپ گندم با روغن زیتون، مغزیجات بهخصوص بادام که بهترین غذای مغز است بهصورت “شیربادام” (14 عدد بادام در یک لیوان آب و عسل در مخلوطکن)، حریره بادام یا فسنجان بادام برای تقویت مغز و حافظه مفید است.
- مصرف انگور، سیب، استفاده از کرفس و کدو در غذاها که در روایات، زیادکننده عقل هستند و مصرف روزانه 21 عدد مویز بسیار مفید است.
- اگر لایههای بیرونی مغز دچار گرفتگی شود، استشمام عطر، گرفتگیها را باز و مغز را تقویت میکند. (عطر گلمحمدی و گلاب برای گرممزاجها و عطر نرگس، مریم و دود اسفند برای سردمزاجها)
- مصرف گسمزهها برای نرم کردن و دفع اخلاط رسوبشده در عمق مغز مفید است مثل سرکنگبین، سرکهشیره، شربت آلبالو و… (بهخصوص برای صفراویها) مفید است.