ویژگی های مزاج سوداوی (سرد و خشک)

طب سنتی معتقد است که همه ما باید طبع و مزاج خود را بشناسیم و با غذاهای مفید بر اساس نوع مزاج خود آشنایی داشته باشیم. شناخت طبع و مزاج کمک می کند که بتوانیم بدن خود را به حال تعادل نگه داریم و از هر گونه کسالت و بیماری مصون بمانیم.

در این مطلب که توسط کلینیک دکتر سیده مریم فاطمی تنظیم و تدوین شده است شما را با ویژگی ها و خصوصیات مزاج سوداوی آشنا می کنیم.

مزاج سرد و خشک

  • مزاج سوداوی‌ها سرد و خشک و سنگین‌ترین مزاج است.
  • پوست این افراد خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است.
  • زیاد شدن خلط یا ماده سودا فرد را دلتنگ، بی‌حوصله و افسرده می‌کند و اگر به تعادل نرسد اختلالات روحی ظاهر می‌شود.

پرهیز افراد سوداوی مزاج از غذاهایی چون:

غذا‌های مانده، بیات، نمک‌سود و دودی، سودا را زیاد می‌کند و خوردن یخ و مصرف غذا‌های فرآوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده، اما غذا‌های گرم توصیه می‌شود.

علائم و بیماری‌ها در افراد سوداوی 

  • بی خوابی
  • لخته شدن خون
  • آترواسکلروز
  • نفخ روده و معده
  • درد معده
  • خشکی پوست
  • ترک پوست
  • افسردگی
  • اسکیزوفرنی
  • پسوریازیس و بزرگی طحال

ویژگی جسمی سوداوی مزاج ها

  • این افراد به طور معمول اندامی لاغر دارند
  • کم خواب بوده و بینی خشکی دارند
  • به شیرینی وگرمی‌ها نسبت به سردی‌ها تمایل بیشتری نشان می‌دهند
  • بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند
  • فصل پاییز برای ایشان فصل نا مطلوبی است.

ویژگی روحی سوداوی مزاج ها

  • افرادی دقیق
  • منظم
  • دوراندیش و محاسبه گر هستند و بسیار از فلاسفه و دانشمندان در این دسته مزاجی قرار دارند

علائم افراد با مزاج سوداوی 

افسردگی و گریه، سفیده چشم سیاه، سوزش معده، سوزش ادرار، لاغری، رنگ چهره کدر (نامساوی براق)، یبوست شدید، عصبانیت، وسواس، توهم، پژمردگی، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان، کابوس دیدن و خواب‌های پریشان، این‌ها بایدغذا‌های سردوخشگ (سوداوی) را ازبرنامه غذائی خود حذف یا کم نمایند.

چند نکته به سرد مزاج‌های خشک

• این افراد دارای پوست خشک بوده وباید پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
• ۱۰-۱۵ دقیقه پیاده روی بعد از شام برایشان مفید است.
• از مایعات به همراه چند قطره لیموترش تازه به اندازه کافی استفاده کنند.
• آب هویج و آب سیب را فراموش نکنند.
• حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغن‌های کنجد و بادام
• هر ۱۳ ساعت بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب نمایند.
• ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی انجام دهند.
• سفر‌های کوتاه به خصوص به مناطق مرطوب و معتدل توصیه می‌شود.
• دستور تنفس طبیعی را صبح زود و بعدازظهر‌ها انجام دهند.
• حداقل به ۵-۶ ساعت خواب نیاز دارند.
• خوابیدن در طی روز برای آن‌ها مضر است.
• از هوای سرد و خشک مثل هوای پاییز، محیط و فعالیت‌هایی که موجب افزایش سردی و خشکی می‌شوند خودداری کنند.
• از بی خوابی و کم خوابی خودداری نمایند.
• افسردگی غم، تنهایی موجب تشدید علائم سوداوی می‌شوند.
• استفاده مداوم از رایانه و زیاد تماشاکردن تلویزیون، سودا را افزایش می‌دهد.

پرهیز غذایی افراد دارای مزاج سرد

  • مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان، غذا‌های نمک سود مثل ماهی دودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور
  • گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شتر مرغ، غذا‌های مانده، بیات و فریز شده
  • لبنیات، کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره
  • سیب زمینی، گوجه‌فرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو
  • تمام میوه‌های ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپ فروت، لیمو

نکته مهم:

در صورت استفاده از میوه‌های دارای مزاج سرد، پس از خوردن آن‌ها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود. از تمامی غذا‌ها و نوشیدنی‌هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.

رژیم‌ غذایی مزاج‌ سوداوی

  • گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی
  • گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین
  • در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
  • سبزی‌های گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویج فرنگی
  • عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره
  • استفاده از بذر‌های ملین مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم
  • شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخودآب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، پسته، گردو، فندق
  • نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.

:: ارسال نظر