
ویژگی های مزاج سوداوی (سرد و خشک)
طب سنتی معتقد است که همه ما باید طبع و مزاج خود را بشناسیم و با غذاهای مفید بر اساس نوع مزاج خود آشنایی داشته باشیم. شناخت طبع و مزاج کمک می کند که بتوانیم بدن خود را به حال تعادل نگه داریم و از هر گونه کسالت و بیماری مصون بمانیم.
در این مطلب که توسط کلینیک دکتر سیده مریم فاطمی تنظیم و تدوین شده است شما را با ویژگی ها و خصوصیات مزاج سوداوی آشنا می کنیم.
مزاج سرد و خشک
- مزاج سوداویها سرد و خشک و سنگینترین مزاج است.
- پوست این افراد خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است.
- زیاد شدن خلط یا ماده سودا فرد را دلتنگ، بیحوصله و افسرده میکند و اگر به تعادل نرسد اختلالات روحی ظاهر میشود.
پرهیز افراد سوداوی مزاج از غذاهایی چون:
غذاهای مانده، بیات، نمکسود و دودی، سودا را زیاد میکند و خوردن یخ و مصرف غذاهای فرآوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده، اما غذاهای گرم توصیه میشود.
علائم و بیماریها در افراد سوداوی
- بی خوابی
- لخته شدن خون
- آترواسکلروز
- نفخ روده و معده
- درد معده
- خشکی پوست
- ترک پوست
- افسردگی
- اسکیزوفرنی
- پسوریازیس و بزرگی طحال
ویژگی جسمی سوداوی مزاج ها
- این افراد به طور معمول اندامی لاغر دارند
- کم خواب بوده و بینی خشکی دارند
- به شیرینی وگرمیها نسبت به سردیها تمایل بیشتری نشان میدهند
- بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند
- فصل پاییز برای ایشان فصل نا مطلوبی است.
ویژگی روحی سوداوی مزاج ها
- افرادی دقیق
- منظم
- دوراندیش و محاسبه گر هستند و بسیار از فلاسفه و دانشمندان در این دسته مزاجی قرار دارند
علائم افراد با مزاج سوداوی
افسردگی و گریه، سفیده چشم سیاه، سوزش معده، سوزش ادرار، لاغری، رنگ چهره کدر (نامساوی براق)، یبوست شدید، عصبانیت، وسواس، توهم، پژمردگی، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان، کابوس دیدن و خوابهای پریشان، اینها بایدغذاهای سردوخشگ (سوداوی) را ازبرنامه غذائی خود حذف یا کم نمایند.
چند نکته به سرد مزاجهای خشک
• این افراد دارای پوست خشک بوده وباید پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
• ۱۰-۱۵ دقیقه پیاده روی بعد از شام برایشان مفید است.
• از مایعات به همراه چند قطره لیموترش تازه به اندازه کافی استفاده کنند.
• آب هویج و آب سیب را فراموش نکنند.
• حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای کنجد و بادام
• هر ۱۳ ساعت بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب نمایند.
• ورزشهای سبک مانند پیادهروی انجام دهند.
• سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق مرطوب و معتدل توصیه میشود.
• دستور تنفس طبیعی را صبح زود و بعدازظهرها انجام دهند.
• حداقل به ۵-۶ ساعت خواب نیاز دارند.
• خوابیدن در طی روز برای آنها مضر است.
• از هوای سرد و خشک مثل هوای پاییز، محیط و فعالیتهایی که موجب افزایش سردی و خشکی میشوند خودداری کنند.
• از بی خوابی و کم خوابی خودداری نمایند.
• افسردگی غم، تنهایی موجب تشدید علائم سوداوی میشوند.
• استفاده مداوم از رایانه و زیاد تماشاکردن تلویزیون، سودا را افزایش میدهد.
پرهیز غذایی افراد دارای مزاج سرد
- مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان، غذاهای نمک سود مثل ماهی دودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور
- گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شتر مرغ، غذاهای مانده، بیات و فریز شده
- لبنیات، کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره
- سیب زمینی، گوجهفرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو
- تمام میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپ فروت، لیمو
نکته مهم:
در صورت استفاده از میوههای دارای مزاج سرد، پس از خوردن آنها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود. از تمامی غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.
رژیم غذایی مزاج سوداوی
- گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی
- گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین
- در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
- سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویج فرنگی
- عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره
- استفاده از بذرهای ملین مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم
- شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخودآب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، پسته، گردو، فندق
- نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.