
روش های تشخیص و درمان کبد چرب!
کبد چرب به دلیل کمتحرکی، افزایش وزن و استفاده از غذاهای پرکالری، کم فیبر و همچنین داشتن حداقل فعالیت فیزیکی و اضافه وزن ایجاد می شود.
کبد چرب از جمله بیماری هایی است که بسیاری از مردم به آن مبتلاء هستند. و در طب نوین برای درمان این بیماری، انواع و اقسام داروهای شیمیایی با عوارض بسیار تجویز میشوند و در بسیاری از موارد، این داروهای شیمیایی نتیجه چندانی در درمان کبد چرب ندارند!
عوامل ایجاد کبد چرب
این بیماری بر اثر رسوب و تجمع بیش از حد چربی در بافت کبد ایجاد و باعث بروز اختلالاتی در فعالیت طبیعی کبد و در نهایت نارسایی کبدی میشود. علائم کبد چرب برای همه افراد یکسان نیست، اما بعضی از نشانههای آن بین افراد مشترک است.
درگیری کبدی ازجمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب و عدم فعالیت فیزیکی با گسترش زندگی ماشینی امروز است و با وزن بیمار ارتباط مستقیم دارد.
علائم کبد چرب
از دیگر علائم کبد چرب می توان به مواردی زیر اشاره کرد:
- احساس خستگی
- بیاشتهایی
- ضعف عمومی
- حالت تهوع
- ضعف قدرت تفکر
- درد بالای سمت راست شکم
- بزرگی کبد
- لکههای قهوهای روی پوست گردن و زیر بغل
چه افرادی در معرض ابتلاء به کبد چرب هستند؟
- کسانی که دیابت و بیماری قند نوع یک یا ۲ دارند اما بدنشان انسولین را پس میزند حتی اگر انسولین تزریقی باشد، دچار کبد چرب میشوند .
- مصرف داروهای شیمیایی خاص اثر سوء روی کبد دارد.
- مخصوصاً آنتیبیوتیکها، چرکخشککنها که بدون تجویز متخصص و بدون آنکه عفونت یا چرک داخلی ثابت بشود، مصرف شود که متأسفانه در کشور ما زیاد است.
- کسانی که چربی زیاد مصرف میکنند.
- سرخ کردنیها چند بیماری میآورد که یکی از مهمترین آنها کبد چرب است.
- تخم مرغ نیمرو یا آبپز چند بیماری میآورد که یک از آنها کبد چرب است.
- افرادی که خود درمانیهای غلط دارند و کاهش وزنشان را سریع انجام میدهند.
راههای پیشگیری از کبد چرب
- تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی زیربنای درمان کبد چرب است.
- کم کردن ۳ تا ۵ درصد وزن وضعیت کبد را بهبود میبخشد،
- اما کاهش وزن تا ۱۰درصد برای بیماری پیشرفتهتر توصیه میشود.
- در بیماران کبد چرب ورزش بسیار مهم است.
نحوه تشخیص کبد چرب در طب سنتی
کبد چرب را میتوان با بررسی تاریخچه بیمار، معاینات فیزیکی و تصویربرداری کبد، سونوگرافی، سیتیاسکن، امآرآی و آزمایش خون برای رد سایر بیماریهای کبدی تشخیص داد. مهم است بدانید که در این بیماری ممکن است کبد بزرگ نباشد و تستهای کبدی همگی طبیعی باشد.
سیروز کبدی چیست؟
بیماری کبد چرب در انواع و اقسام خود حتی در موارد حاد و توسعهیافته آن که گاهی منجر به “سیروز کبدی” میشود.
سیروز کبدی نوع حادی از بیماری و نارسایی کبدی است که علل چندگانه دارد. درواقع این بیماری باعث میشود بافت کبد سخت شود. سیروز کبدی در مسیر رگهای خونی سد ایجاد می کند و این موضوع باعث میشود که کبد وظیفه خود را بهخوبی انجام ندهد و باعث از کار افتادن کبد شود!
روند درمان کبد چرب با طب سنتی
مراحل درمان ساده و بدون عارضه بر اساس دستورات طب سنتی وجود دارد و در بیشتر موارد در صورت رعایت برخی تدابیر ساده و پرهیزات ارائهشده از سوی طبیب، بهراحتی در بازه زمانی حدود 2ماهه درمان میشود.
یکی از ترکیبات عمومی برای درمان کبد چرب، استفاده از خاکشیر است که البته کاربردهای خاکشیر در حوزه درمانهای طب سنتی بسیار گسترده است؛ استفاده از جوشانده یک تا دو قاشق غذاخوری خاکشیر بهصورت ناشتا، نقش بسیار چشمگیری در درمان کبد چرب و عوارض کبدی دارد البته کنار مصرف خاکشیر باید سایر پرهیزات و تدابیر لازم را نیز رعایت کرد مانند پرهیز از مصرف آب یخ، پرهیز از مصرف روغنهای مایع تراریخته موجود در بازار و…
درمان کبد چرب با رعایت صحیح غذا خوردن
زمانی که تمرکز ما بر نحوه غذا خوردن و رعایت تدابیر صحیح غذا خوردن بیشتر شود، دلیلی برای ابتلا به بیماریای مانند “کبد چرب” باقی نمیماند.
برخی از تدابیر غذا خوردن صحیح و تغذیهای برای بهبود و حتی پیشگیری از ابتلا به کبد چرب اشاره می شود:
- فقط در صورت اشتهای واقعی، غذا خورده شود تا تداخل غذایی و رویهمخوری ایجاد نشود.
- هضم دهانی یا جویدن کافی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ به این صورت که هر لقمه را کوچک برداریم و بهاندازه 30 مرتبه در دهان بجویم تا بهخوبی با بزاق دهان آغشته شود و بهخوبی هضم دهانی انجام شود.
- در یک وعده غذایی، دو نوع غذا میل نشود و از درهمخوری بهشدت پرهیز شود.
- مصرف لبنیات مانند ماست که خود یک غذای کامل است، نباید با غذاهای دیگر همراه باشد.
- در زمانهایی که بدن گرم است مثلاً بلافاصله بعد از فعالیت یا استحمام، سریع آب سرد خورده نشود و زمانی اندک را صرف کاهش حرارت بدن با استراحت یا شستن دست و صورت بکنیم و بهآرامی آب بخوریم و از مصرف آب سرد و یخ پرهیز کنیم.
- مصرف آب سرد بلافاصله بعد از خواب و بین خواب نیز میتواند مخرب باشد.
- به دفع مواد زائد از بدن از جمله نداشتن یبوست توجه داشته باشید و در جهت درمان آن بهروش طب سنتی اقدام کنید.
- انسداد در مسیر ریزش صفرا به روده از عواملی است که موجب هضم ناقص چربیها میشود و در این مرحله هضم ناقص چربیها سرانجام به کبد چرب منجر میشود؛ یبوست ناشی از این کاهش تولید و ترشح صفرا نیز در زمره عوامل پیدایش کبد چرب است.
- کبد بزرگترین پالایشگاه بدن و بهطور طبیعی دارای مزاج گرم و تر است؛ سرد شدن کبد بر اثر عوامل مختلف میتواند توانایی کبد برای تحلیل و متابولیزه کردن چربیها را کم کند یا موجب انباشتگی چربی در بافت کبد و پیدایش کبد چرب شود.
- مصرف ترشیها و خوراکیهای سرد موجب سرد شدن کبد است و کسانی که بهطور مادرزادی دارای مزاج سرد هستند باید در مصرف این خوراکیها احتیاط بیشتری داشته باشند.
- در طب سنتی سبب کلی کبد چرب تغییرات مزاجی کبد به سمت سردی و تری است و برای تعدیل مزاج آن باید از خوراکیهای گرم مانند زنیان، کرفس، آویشن، دارچین، میخک، هل، زعفران، شنبلیله در غذا استفاده کرد؛ استفاده از گوشتهای سبک پرندگان با ادویهجات گرم نیز مفید است.
- مصرف مویز، فندق، بادام و پسته نیز توصیه میشود؛ ترب به باز شدن گرفتگیهای مجاری کبد کمک میکند.
- پرهیز از مصرف ماهی، میوههای سرد و تر و گوشتهای غلیظ مانند گوشت گاو نیز توصیه میشود.
- استفاده از غذاهای لطیف و گرم مانند: نخوداب با ادویههای گرم، نوشیدن ماءالعسل کمککننده است.
- کم کردن آب و غذا و پرهیز از پرخوری در غذای شب نیز لازم است.
- میوههای قابض مانند به، سیب، انار و انگور برای کبد بسیار مفید است.