درمان سنگ کلیه با روش طب سنتی

سنگ کلیه یکی از بیماری‌های دستگاه ادراری است و روش های درمانی زیادی برای درمان آن وجود دارد که مصرف گیاهان دارویی یکی از این روش‌هاست.

با توجه به شرایط بیمای روش‌های درمانی متفاوتی از جمله استفاده از روش‌های دارویی تا جراحی برای این ناهنجاری وجود دارد و سنگ‌های سیستم ادراری یکی از بیمار‌هایی است که حداقل از هزارسال قبل شناسایی شده و راهکار‌های درمانی خصوصا گیاهان دارویی خاصی را برای درمان آن به کار می‌گرفتند.

عوامل ایجاد سنگ کلیه

احتمال بروز سنگ کلیه در طول زندگی بین ١۰ الی ١۵ درصد است و بستگی به جنس، نژاد و محل زندگی دارد. احتمال ایجاد سنگ کلیه در مردان ۲، ۳ برابر زنان است.

مطالعات جدید ارولوژی نشان می دهند که بروز سنگ کلیه در بانوان افزایش یافته و این اختلاف در حال کم شدن است. همچنین بروز سنگ کلیه در قبل از ٢٠ سالگی نادر و بیشترین احتمال بروز آن در دهه ٦-٤ زندگی است.

احتمال بروز سنگ کلیه در افراد ساکن مناطق گرم یا خشک، مانند کوهستان، صحرا و مناطق حاره بیشتر است. مشاغلی که با حرارت و گرما سر و کار دارند (به علت احتمال بیشتر از دست دادن مایع و کم آب شدن بدن حین ساعات کاری) بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند.

تحقیقات بر روی بیماران ارولوژی ثابت کرده، که بروز سنگ بطور مستقیم در ارتباط با چاقی و افزایش BMI بیماران است، هر چند میزان این ارتباط در زنان بیشتر از مردان است. دلیل این امر میزان ترشح بیشتر:

  • اگزالات
  • اسید اوریک
  • سدیم و فسفر

در افراد چاق نسبت به افراد لاغر است.

چاقی عامل سنگ کلیه

در افراد چاق احتمال بروز سنگ کلسیم اگزالات (به دلیل ترشح بیشتر کلسیم در ادرار) و سنگ اسید اوریکی (به دلیل کاهش pH و اسیدی بودن ادرار) افزایش می یابد.

شرط ایجاد سنگ در سیستم ادراری، فوق اشباع بودن ادرار است. هر چند به دلیل وجود مواد مهار کننده در ادرار، فوق اشباع بودن به تنهایی برای ایجاد سنگ کفایت نمی کند.

پیشگیری از سنگ کلیه

با توجه به اینکه در طب سنتی ایرانی، پیشگیری از بیماری‌ها اصل درمان است بنابراین برای پیشگیری از تشکیل سنگ کلی:

  • اصلاح سبک زندگی
  • داشتن ورزش
  • تحرک لازم
  • تغذیه مناسب

در صورت ابتلا به بیماری‌های گوارشی با توجه به اینکه یکی از علل تولید سنگ در طب سنتی مشکلات گوارشی خصوصا سردی معده است باید در گام اول مشکلات گوارشی درمان شود.

گیاهان دارویی موثر در درمان سنگ کلیه

برای درمان باید زیر نظر متخصصان طب سنتی انجام شود، زیرا گیاهان دارویی نیز دارای عوارض خاص خواهند بود، بنابراین توصیه می‌شود از مصرف خود سرانه آن‌ها پرهیز شود.

کرفس، از جمله گیاهان دارویی است که خواص سنگ شکن دارند، مزاج کرفس در طب سنتی گرم و خشک بوده که می‌توان از اشکال مختلف این گیاه به صورت بذر، آب گیاه تازه، دمنوش خشک، عرق یا جوشانده بذر آن استفاده کرد.

برای مصرف این داروهای گیاهی یک قاشق مرباخوری از گیاه خشک را در یک لیوان آب دم کرده و روزانه دوبار میل شود یا اینکه دو فنجان از عرق آن استفاده کرد.

درمان سنگ کلیه

گزنه یکی از گیاهان دارویی با مزاج گرم وخشک است که در دفع و درمان سنگ‌های ادراری مفید بوده و می‌توان از برگ و ساقه گیاه به صورت دم کرده استفاده کرد،گرچه فرآوری شده آن با نام قطره اورتیکا در داروخانه موجود است. یکی دیگر از دارو‌های مهم سنگ شکن در طب سنتی سنگی به نام حجرالیهود است که بسیار جنس محکم و سختی دارد، می‌توان آن را پودر کرده و با آب یا همراه شیر مصرف کرد؛ به این صورت که روزانه یک تا دو قاشق چایخوری آن را داخل آب یا شیر ریخته و به صورت خوراکی میل کرد.

از دارو‌های دیگر می‌توان به کاکل ذرت و دم (باسک) و میوه گیلاس نام برد که به صورت جوشانده برای شکستن سنگ از آن استفاده می‌شود. ترب سیاه و خصوصا استفاده از آب آن یکی از گیاهان سنگ شکن خواهد بود که در شکستن و دفع سنگ‌های ادراری نقش مهمی را دارد و روزانه یک فنجان از آب آن میل شود در صورت عدم تحمل طعم آن می‌توان کمی عسل به آن اضافه کرد.

مخلوط سیاه دانه با عسل که به عنوان معجون دوسین شناخته می‌شود و مصرف روزانه یک تا دو قاشق مرباخوری از آن علاوه بر تقویت معده دارای خاصیت سنگ شکنی بوده و برای درمان سنگ‌های ادراری مفید خواهدبود.

 

:: ارسال نظر