درباره مزاج «دموی» بیشتر بدانید!

طبع یک خصیصه اخلاقی و رفتاری در حوزه پزشکی و در قالب فیزیولوژی است. به صورت خاص هرکس دارای یک طبع و مزاج است که غلبه آن ممکن است طی جرایاناتی مثل اصلاح رژیم غذایی یا اقلیم زندگی ما و یا افزایش سن این مزاج غالب دستخوش تغییراتی شود.

یکی از راه‌های اصلاح عادت‌های غلط و نامتناسب با مزاج‌ها این است که هرکس خودش بداند مزاج و طبعش چیست و این شناخت خیلی مهم است. هرکس به سلامتی خود اهمیت می‌دهد باید این اطلاعات را بداند که برای آموختن آن‌ها می‌توان به متخصص طب سنتی مراجعه کرد.

انواع مزاج های چهارگانه انسان

# مزاج گرم و خشک (صفراوی)

# مزاج گرم و‌تر (دموی)

# مزاج سرد و خشک (سوداوی)

# مزاج سرد و‌ تر (بلغمی)

ارتباط طبع با ژنتیک

همه بچه‌ها تا قبل از سن تکلیف اغلب دموی هستند تا فراگیری شان بهتر باشد. این چیزی که خداوند به صورت کاملا حساب شده در وجود انسان‌ها نهادینه کرده است. تا اواسط جوانی طبع تغییر می‌کند و بر اساس ژنتیک خانواده طبع پایه هر فرد تعیین می‌شود.

وقتی افراد به سنین پیری می‌رسند اغلب بلغمی هستند که باید بسیار مراقب رژیم غذایی خود باشند. نسبت به تشخیص طبع اصلی باید دقت داشته باشیم و مراقب غلبه‌ها باشیم؛ مثلا برای صفراوی‌ها غلبه بلغم بسیار زیاد است.

ویژگی ظاهری افراد با مزاج دموی

رنگ چهره آنان قرمز و هیکلشان درشت و چارشانه هستند. معمولا صورت آنان، بزرگ گوشتالود و قرمز و از نظر شکلی به دایره نزدیک است. چشمها، لب‌ها و دهان آن‌ها درشتر از بقیه مردم است؛ نسبت قد به سرشانه شان کمتر از سایر افراد است؛ دستهایشان سنگین و شکمشان بزرگ است. سر و اندام‌های‌شان سنگین بوده، معمولا کسل هستند، خواب زیاد و سنگینی دارند و در فصل بهار این حالت تشدید می‌شود.

دهان دره، کش و قوس بدن و کشیدن دست‌ها به اطراف جزء عادت‌شان است. این افراد معمولا قوی، خوش اخلاق و اهل بگو بخند و بذله‌گو هستند. شجاع و فرمانبردار هستند و در دیگران ایجاد نشاط می‌کنند، ولی مطالب جدید را دیرتر درک می‌کنند و زود فراموشش می‌کنند.

مزه دهان آنان شیرین، پوست، زبان و چشمشان قرمز است. خون‌ریزی از نقاط مستعد مثل بینی و لثه در آنان شایع است. در فصل بهار این علایم بیشتر مشاهده می‌شود.

مزاج گرم و تر و استعداد بیماری ها

این افراد در صورت عدم رعایت دستورات کلی و اختصاصی استعداد بیشتری برای دچار شدن به بیماری های زیر دارند:

سردرد
پرخوابی
ظهور خون در ادرار ( هماتوری )
خستگی
ضعف جسمی
چاقی
توصیه غذایی به افراد با مزاج گرم و تر

اگر شما فردی با مزاج دموی یعنی طبع گرم و تر هستید، می‌توانید با اصلاح برنامه غذایی و استفاده از گیاهان و عرق های گیاهی و خوراکی های طبیعی طبع خود را به سمت معتدل شدن ببرید و میزام دم را در بدن خود کنترل کنید.

بهترین برنامه غذایی برای مردان و زنان دموی‌مزاج گنجاندن غذاها و خوراکی‌هایی است که طبع آنها خنک و سرد است. از میان غذاها مصرف خورش آلو، آش انار، آب زرشک، انواع مرکبات در وعده‌های غذایی و میان‌وعده این افراد می‌تواند به کاهش میزان دم دربدن‌شان کمک کند.
افراد دموی مزاج (طبع گرم و تر) تقریباً باید از مقادیر مساوی میوه جات، حبوبات، یا سبزیجات و گوشت استفاده کنند.

غذاهای دریایی برای دموی مزاج ها مفید است

از غذاها با فیبر زیاد استفاده کنند تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشند. شربت خاکشیر، شربت تخم بالنگ، شربت قدومه شیرازی به صورت ناشتا برای افراد دموی‌مزاج به کاهش حرارت درونی‌شان کمک می‌کند.

خوردن این گونه نوشیدنی ها نیز می تواند به عملکرد روده ها نیز کمک کند چرا که بسیاری از افراد دموی در این زمینه شکایات بسیاری دارند.
اگر فرد دموی همراه با غذاهای گرم مانند شیرینی‌جات از موادغذایی سرد استفاده نکند:

دچار جوش و خارش بدن
گر گرفتگی
بی‌قراری
کهیر
سوزش ادرار
سوزش سردل و آفت دهان

خیس شده ی برگ زرد آلو، هلو، انجیر و الو بخارا، بهترین دارو برای این نوع افراد است. ترشی‌جات طبیعی مانند زرشک،آلو بخارا نیز برای این افراد مفید است. و بر اثر استفاده از آن‌ها بیمار سریع تر بهبودی خود را بدست می‌آورد.
خوردن متعادل زرشک، کاهو،خیار، میوه جات، انار، سبزیجات، سوپ جو، لیموترش تازه، استفاده از سالاد فصل قبل از غذا، روغن زیتون، حبوبات و غلات جوانه زده، بذر های ملین (خاکشیر و… ) عسل به مقدار کم، غذاهای خام، انواع توت قرمز،شاه توت، کدو خورشتی، به این افراد توصیه می‌شود.

مواد غذایی مفید افراد دموی مزاج

مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای دموی مزاج‌ها مفید است.

مواد غذایی مضر دموی مزاج

خوردن خوراکی‌هایی مانند آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برایشان ضرر دارد.

روش زندگی صحیح برای افراد مزاج گرم و تر ( دموی )

  • از هوای تازه و خنک استفاده نمایید. بخصوص در فصل تابستان از هوای پاکیزه و خنک کوهستان بیشتر بهره ببرید.
    در رژیم غذایی خود، بیشتر از حبوبات (بخصوص جو)، میوه‌جات و سبزیجات بهره ببرید تا از گوشت و فرآورده‌های حیوانی. میوه‌هایی مانند هلو، زردآلو، شاتوت، خیار، گلابی، زرشک، لیمو، نارنج، نارنگی و پرتقال برای این افراد مناسبند. کاهو، کدو، گشنیز، خرفه و اسفناج از سبزی‌های مناسب هستند. از شربت‌ها، شربت سکنجبین، شربت ریباس، شربت آلبالو، شربت زرشک و شربت عناب مصرف نمایید. از بین گوشت‌ها، گوشت ماهی تازه و بزغاله و مرغ و خروس همراه با سماق، آب غوره و آب انار ترش و کدو میل نمایید. در فصل تابستان، بساط کاهو سنکنجبین، شربت ریواس و شربت زرشک فراموش نشود.
  • پیاده روی یا دویدن صبحگاهی و انجام ورزشهای متوسط یا قوی لازم است.
  • هفت یا هشت ساعت خواب شبانه کافی است. زود به رختخواب رفتن و زود بیدار شدن برای همگان مفید است، ولی برای افراد دموی مزاج مفید تر است و حتی المقدور این دستور را اجرا نمایند.
  • در تابستان، استراحت و چرت بعد از غذا مفید است. سعی کنند کمتر از چهار ساعت و بیشتر از هشت ساعت نخوابند.
  • حجامت گاهی برای این افراد خوب  است، ولی بهتر از آن، روزه گرفتن و کم خوری است.
  • از هوا، محیط، حالات روانی و فعالیت‌هایی که موجب افزایش گرمی و خشکی می‌شوند، پرهیز نمایید. بخصوص در هوای مرطوب
  • در صورت داشتن توان کافی، بهترین راه کاهش وزن در این افراد انجام ورزشهای طولانی مدت یا ورزشهای سنگین است.
    سونای خشک برای این افراد مناسبتر از  سونای مرطوب است.
  • این افراد مستعد افزایش وزن هستند و باید رعایت اعتدال و میانه روی در غذا را عادت خود سازند.
  • استفاده از سالادهای حجیم و سوپهای سبزیجات بدون گوشت برای این افراد مناسب است.
  • کمتر از غذاهای گرم و تر استفاده نمایند و بیشتر از غذاهای سرد و خشک و غذاهای سرد و تر استفاده نمایند.

نکته مهم: اگر با مصرف غذاهای سرد دچار حالت سنگینی و در معده می شوند و غذای آنها در معده دیر هضم می شود و پس از مصرف غذا ترش و نفخ می کنند و صدا و قارقور در شکم آنها به وجود می آید؛ این افراد دارای معده سرد می باشند. به عبارت دیگر مزاج عمومی این افراد گرم است و مزاج سرد دارند. به همین خاطر بهتر است غذاهای سرد کمتری مصرف نمایند.

 

:: ارسال نظر