غذاهای مفید از دیدگاه طب سنتی

بر اساس تحقیقات انجام شده، ارتباط مستقیمی بین رژیم غذایی و بیماری‌های قلبی وجود دارد. به همین دلیل با یک رژیم غذایی سالم می‌توان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد.

ارتباط جریان خون و حمله قلبی ناگهانی 

آنچه که سبب بروز بیماری قلبی می‌شود، تشکیل تدریجی رسوب چربی یا پلاک‌ها در لایه داخلی دیواره سرخرگ‌هاست. این رسوب‌ها سبب محدود کردن عبور خون شده که این پدیده را تصلب شرائین یا سخت شدن رگ‌ها می‌نامند.
زمانی که آسیب به سرخرگ‌ها جدی شود که جریان خون به قلب محدود شده و سبب بروز درد شود. مسدود شدن کامل یک سرخرگ خون‌رسان اصلی به قلب، به حمله قلبی ناگهانی و کشنده منجر می‌شود.

روش‌های متداول جهت پیشگیری از تصلب شرایین:

  • کاهش فشارخون
  • دریافت رژیم غذایی کم‌چرب
  • کاهش وزن اضافی
  • ترک سیگار
    مدیریت خواب
  • مدیریت استرس
  • مدیریت فعالیت بدنی
  • غذاهای مفید برای تقویت قلب

پیشگیری از تصلب شرائین

به، زرده تخم مرغ، قلب حیوانات، سیب، انار، گلابی شیرین، گاوزبان ،گل سرخ، پسته، خرفه، بادرنجبویه و عصاره مخمر که دارای ویتامین‌های گروه ب خصوصاً اسیدفولیک بوده و تحقیقات متعددی نشان داده، اسید فولیکی که به طور طبیعی در مواد غذایی یافت می‌شود، می‌تواند سبب کاهش ماده‌ای در خون به نام هموسیستئین شود و به این ترتیب از ابتلاء به تصلب شرائین پیشگیری کند. در جوامع مصرف کننده مقادیر فراوان ماهی‌های چرب یا به طور کلی غذاهای دریایی، شیوع بیماری‌های قلبی کمتر است.
ماهی‌های چرب از قبیل ماهی آزاد و سایر ماهی‌ها از قبیل حلوا، شیر، کیلکا و اوزون‌برون دارای اسیدهای چرب مفید بوده که باعث کاهش خطر انعقاد خون و همچنین ممانعت از افزایش چربی‌های مضر خون می‌شوند.

مواد غذایی مفید برای سلامت قلب

جو دوسر، حبوبات، سیب و گلابی غنی از فیبر محلول هستند که به کاهش سطوح کلسترول خون کمک می‌کنند. سیر نیز اثر مشابهی دارد. همچنین روغن زیتون، روغن کانولا، مغزها و دانه‌ها به کاهش کلسترون خون (بد) کمک می‌کنند. میوه‌ها و سبزی‌ها حاوی ویتامین‌های آنتی اکسیدان (ضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب توقف آسیب ناشی از عمل مواد سرطان‌زا به دیواره سرخرگ‌ها می‌شوند.

غذاهای مضر برای سلامتی

مصرف زیاد گوشت‌های قرمز و فرآورده‌های آن، لبنیات پرچرب، خامه و کره که باعث افزایش سطوح LDL در خون می‌شوند را باید به حداقل رساند. همچنین مصرف کیک و بیسکویت به علت نوع چربی به کار رفته در آن‌ها سبب افزایش سطوح کلسترول بد می‌شود.

  • انواع غذاها و سوپ‌های آماده مصرف و یا کنسرو شده
  • غذاهای بیرون از منزل
  • سوسیس و کالباس و گوشت‌های نمک سود شده
  • تنقلات شور و سرشار از نمک

نکته: دریافت زیاد سدیم نیز با فشارخون بالا مرتبط بوده که از عوامل خطر جدی در بروز بیماری‌های قلبی است. کاهش مصرف این نوع غذاها و نمک طعام سر سفره نیز به کاهش فشارخون کمک می‌کند.

خطر نیکوتین را جدی بگیریم!

نیکوتین سبب افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و افزایش نیاز بافت قلب به اکسیژن می‌شود. همچنین با مصرف سیگار توانایی خون در حمل اکسیژن کاهش یافته و عوامل سرطان‌زای دود سیگار به دیواره سرخرگ‌ها آسیب می‌رسانند.
از طرف دیگر استراحت و شل‌کردن عضلات، جهت کاهش میزان استرس لازم است؛ چراکه استرس از طریق افزایش هورمون‌های استرس (از جمله آدرنالین) سبب تولید و افزایش کلسترول می‌شود.

دیدگاه طب سنتی درباره مصرف مویز

مویز حبه‌های درشت خشک شده‌ای است که فواید بسیاری دارد. برخلاف باور عموم، این نوع خشکبار کشمش نیست اما از لحاظ خواص و فواید شباهت زیادی به کشمش دارد و حتی پس از خشک شدن خواص خود را از دست نمی‌دهد. این خشکبار تهیه شده از انگور قرمز و شاهانی است.

به گفته محققان افراد مبتلا به فشار خون بالا می‌توانند با مصرف منظم مویز (سه بار در روز) آن را کنترل کنند، چرا که مصرف روزانه مویز به میزان زیاد فشار خون بالا را پایین آورده و به علت اینکه سرشار از پتاسیم است به پیشگیری از افت پتاسیم در بدن کمک خواهد کرد و دریافت پتاسیم بالا باعث کاهش خطر ابتلاء به سکته مغزی خواهد شد.

طبق نظر طب سنتی به دلیل وجود قند زیاد در این خشکبار افراد مبتلا به مرض قند باید در مصرف آن دقت کنند. کالری دو قاشق غذاخوری مویز برابر با ۳۰ گرم و ۶۰ کیلو انرژی است. آنتوسیانین و پلی فنولیک موجود در مویز قرمز و سیاه موجب ضد سرطان شدن آن شده است. مبتلایان به دیابت می‌توانند زیر نظر پزشک از این خشکبار استفاده کنند.

:: ارسال نظر