
پیشگیری و درمان یائسگی با طب سنتی
یائسگی دورانی است که در آن بدن بانوان استراحت می کند. اگر بانوان در دوران یائسگی دچار مشکل شوند به این دلیل است که دوران قاعدگی خوبی نداشته اند و متاسفانه از سلامت روحی و جسمی خوبی برخوردار نبوده اند.
سن بروز یائسگی
با نزدیکشدن به دوران یائسگی که از دهه ٤٠ زندگی آغاز میشود، سطح استروژن به مرور کاهش مییابد، تا جایی که دیگر تخمدان قادر به آزادسازی تخمک نباشد. یائسگی زمانی رخ میدهد که یک سال هیچ قاعدگی دیده نشود.
علائم و عوارض یائسگی
گرگرفتگی یکی از شایعترین علایم است که در دو سوم زنان دیده میشود. این عارضه به طور معمول پنج سال طول میکشدو در برخی زنان به اندازهای شدید است که منجر به اختلال خواب، واکنشهای عصبی و افسردگی میشود.
در گرگرفتگی دمای بدن ناگهان افزایش مییابد و بدن شروع به تعریق میکند. زمان طبیعی این فرآیند حدود ۴ دقیقه است؛ ولی در برخی افراد حدود ۱۰ دقیقه به طول می انجامد و بسیار آزاردهنده است.
نکته: از آنجایی که گرگرفتگی اجتناب ناپذیر است، نمیتوان آن را به طور کامل از بین برد، بلکه میتوان با چند تغییر و راهکار ساده تعداد دفعات و شدت آن را کاهش داد.
عوارض یائسگی
هر قدر در دوران قاعدگی مشکل بیشتری داشته باشیم عوارض دوران یائسگی نیز شدیدتر خواهد بود. سال های پایانی تولید مثل در خانم ها با علائمی مانند گر گرفتگی، خون ریزی شدید و تغییر خلق و خو، تعریق زیاد، رشد موهای زاید، تجمع چربی، بی خوابی، افسردگی، پرخاشگری و تحریک پذیری همراه است. گیاهان دارویی برای کاهش عوارض یائسگی بسیار مفید است.
مواد غذایی در پیشگیری از عوارض یائسگی
کرفس، کنگر، کدو، بامیه : تهیه خورش هر یک ازاین گیاهان و یا مصرف آن به اشکال دیگر تا حد زیادی گر گرفتگی را کاهش می دهد. میوه های قرمز رنگ مانند شاه توت، گیلاس، آلو و… می تواند تعریق را کاهش دهد. مصرف داروهای گیاهی مانند دم کرده گیاهان خانواده زالزالک مانند سرخ ولیک، کیالک، قره قاط، برگ درخت انگور، کاسنی و برگ چنار مفید است.
نکته: سازمان بهداشت جهانی مصرف دمنوش نسترن را پیشنهاد می کند که علاوه بر کاهش تعریق و گر گرفتگی سرشار از ویتامین C و آنتوسیانین است و مانع از بروز و عود واریس می شود؛ به همین دلیل به آن دمنوش سلامت گفته می شود. بگذارید ۷-۵ میوه نسترن با یک لیوان آب جوش ۲۰ دقیقه دم بکشد و سپس مصرف کنید. میوه نسترن نباید پودر شود زیرا پرزهای داخل آن حساسیت زاست.
تاثیر کم خونی در یائسگی
یکی از مشکلات شایع خانم ها کم خونی است ،بانوان نباید به مشکل کم خونی خود بی اعتنا باشند زیرا این امر بر کیفیت زندگی تأثیر می گذارد. در این زمینه گوشت ،زرده تخم مرغ ، حبوبات،پسته، توت، شیره انگور، شاه توت، کنجد، عدس، اسفناج و تره مناسب است.این مواد غذایی، علاوه بر آهن، حاوی ویتامین C است و جذب آهن را افزایش می دهد. دم کرده برگ و گل بادرنجبویه، اسطوخدوس، استفاده از پونه و نعناع را تا حد زیادی علایم کم خونی را برطرف می کند.
اصلاح رژیم غذایی و تاثیر آن در کاهش یائسگی
مشکل شایعی که در خانم ها باعث کاهش قدرت باروری می شود، تجمع چربی در ناحیه شکم، زیر شکم و پهلوها است. نکته ضروری توجه به اصلاح رژیم غذایی و انجام فعالیت بدنی و خواب کافی وکاهش استرس و ماساژ ملایم دو طرف فقرات است. از جمله شیوه های مورد تأیید در طب سنتی و طب رایج استفاده از تخم کرفس است که می توان یک قاشق مرباخوری پودر آن را بعد از ناهار به ویژه اگر وعده اصلی غذایی باشد، مصرف کرد.
همچنین استفاده از آلوئه ورا از تجمع چربی در نواحی یاد شده جلوگیری می کند. مصرف گیاه خرگوشک نیز مفید است و به افرادی که بیش از ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم اضافه وزن دارند مصرف یک قاشق مرباخوری آن با نصف استکان آب بعد از وعده ناهار و شام توصیه می شود.
جوی دو سر نیز به دلیل داشتن سبوس فراوان، از جذب چربی در روده جلوگیری می کند و در دراز مدت به کاهش وزن کمک می کند. جو ی دو سر آسیاب شده را می توان به غذا یا سالاد اضافه کرد.
تغییر سبک زندگی
یکی از مهم ترین تغییرات، افزایش فعالیت فیزیکی و ورزش منظم است. مطالعات نشان میدهد ۶۰ دقیقه فعالیت روزانه سبک مانند:
- پیادهروی نیمهسریع
- شنا
- ایروبیک
- یوگا و فعالیتهایی مشابه
تاثیر قابل توجهی در کاهش دفعات و شدت گرگرفتگی دارد.
نکته: فعالیت فیزیکی منجر به کاهش وزن و سایز دور کمر میشود که خود به تنهایی در کاهش عوارض یائسگی موثر است.
کاهش محرکها
عوامل مختلفی وجود دارند که باعث شدت گرگرفتگی میشوند. باید این موارد را شناسایی و از انجام آنان اجتناب کنید. برخی از این موارد شامل افزایش دما، استرس، مصرف دخانیات و الکل و مصرف غذاهای تند و غلیظ وپرادویه و سیگار و .. هستند.
مدیریت استرس
استرس اجتنابناپذیر است، ولی باید آن را مدیریت کرد. استرس یکی از عواملی است که دمای بدن را افزایش میدهد. یوگا، مدیتیشن، طب سوزنی، تمرینات تنفس و ماساژ در کاهش استرس موثر هستند.
نوشیدن آب خنک
براساس مطالعات تجربی، نوشیدن آب خنک و شربت آبلیمو هنگام شروع گرگرفتگی و لمس اشیا سرد مانند ظرف یخ و استفاده از آّبزن جهت پاشویه نیز در کاهش دمای بدن موثر است.