
توصیه های طب سنتی برای فصل بهار
در فصل بهار چون رطوبت هوا به دلیل گرم شدن زمین افزایش پیدا می کند و افرادی که مزاج گرم وتر دارند، ممکن است در این فصل کمی به آنها سختتر بگذرد و دچار بیماریهایی مثل:
• آلرژیهای فصلی
• خارش بدن
• کهیر
• خونریزی از لثه
• بهم ریختن سیکلهای زنانه
به این اشخاص عدم مصرف گوشتها به ویژه گوشت قرمز، غذاهای تند و شیرینیجات توصیه می شود. عارضههایی که ممکن است افراد با مزاج گرم و تر در فصل بهار دچار شوند. عبارتند از:
• کهیرهای پوستی
• آلرژی و حساسیت
• خارش انتهای حلق
• آبریزش از بینی
• آبریزش از چشم
• عطسه
• حالت زکام
رعایت یکسری از نکات در فصل بهار برای همه مردم با هر مزاجی که دارند خوب است اما رعایت یکسری از مراقبتها برای افراد با مزاج گرم و ترها ضروری است. از جمله تدابیری که همه مردم باید رعایت کنند، این است که در این فصل مصرف برخی غذاها مثل شیرینیها، گوشتها، غذاهای حاوی ادویهجات نظیر غذاهای تند باید کاهش یابد.
درهم خوریها را باید کم کنید!
هر روز اگر میخواهند شیرینی، میوه و آجیل بخورند، آنها را تقسیم کنند و برای مثال فرض کنید در یک مهمانی میوه را بخورند، جای دیگر شیرینی و در جای بعدی آجیل و همه جا همه چیز را با هم نخورند. این امر باعث میشود هم تمام این گروههای غذایی را میل کنند و هم اینکه در یک وعده همه اینها را نخورند که باعث سوءهاضمه شود و اذییت شوند و البته توصیه میشود به دلیل شیوع کرونا تا حد امکان از رفتن به مهمانی و دید و بازدید خودداری کنند.
اغذیه جات خشک مصرف کنید
مصرف اغذیهجات خشک نسبت به آنهایی که چرب هستند، برتری دارد و در مورد شیرینیها توصیه میکنیم شیرینیتر استفاده نکنند و بیشتر از شیرینی نخودچی و شیرینی برنجی استفاده شود؛ در مورد میوهها هم توصیه میکنیم که در هم خوری میوه انجام نشود و افراد از یک مدل میوه استفاده کنند. مثلا امروز سیب مصرف کنند فردا خیار و پس فردا نارنگی یا پرتقال بخورند. البته یک قاعده کلی هم وجود دارد که در هر فصلی میوه آن فصل باید خورده شود. یعنی خوب است که ما در فصل بهار میوههایی که مخصوص فصل بهار است را میل بکنیم. مثلا پرتقال یا نارنگی میوههای فصل زمستان است و بهتر است در همان فصل استفاده شوند.
چه غذاهایی مناسب فصل بهار است
در مورد غذاها بیشتر غذاهایی که ساده هستند در این فصل باید میل شوند و بهتر است اجزای غذا باید کم باشد. در گذشته ایرانیها غذاهایی داشتیم که بسیار ساده بودند و اجزایش کم بود. مثلا انواع املتها، تخم مرغ،خاگینهها ،هویج یا بادمجان یا کشک که یک غذای خیلی خوب است و در این فصل به شکل کلهجوش استفاده میشود، در واقع همان کشکی بود که با روغن و نعنا و پیازداغ به عمل میآمد و با کمی نان استفاده میشد. همچنین مواد غذایی نظیر سوپ جو، آش جو و نان جو غذاهای خیلی ایدهآلی برای این فصل هستند و حبوباتی که کمی خنکتر است مثل عدس یا ماش برای این فصل مناسبتر اند.
دستورات طب سنتی برای همه فصول
کنار این دستورات کلی دستوراتی داریم که برای همه فصول است اما برای این فصل بیشتر است و برای مثال غذاهایی که رنگها و طعمهای مصنوعی دارند مثلا شیرینیهایی که رنگهای خیلی خاص نظیر قرمز، سبز تند، نقرهای و طلایی دارند، برای بدن مضر هستند و همچنین آدامسها و تنقلاتی که رنگهای زیاد و طعمهای خیلی خاص دارند نیز برای همه فصول خوب نیست و در فصل بهار از آنجایی که بدن خیلی حساستر است، ویژهتر مضر هستند.
در میان آجیلها ما بیشتر فندق و بادام و تا حدودی پسته را توصیه میکنیم و همچنین مصرف تخم کدو، آفتابگردان، تخمه ژاپنی و تخم هندوانه هم خوب است اما گردو ممکن است افراد را تا یک حدودی اذیت کند و به علاوه بادام زمینی یا بادام هندی هم به دلیل گرمی و خاصیت آلرژنی که دارند میتوانند تا حدودی برای بدنهایی که ضعیفتر هستند، اذیتکننده باشند. حالا اگر این ترکیبات با هم مخلوط شوند باز اذیتش بیشتر میشود و برای مثال مصرف انواع باقلواها چون معمولاً تنوعی از این آجیلها را دارند و به آنها انواع شیرینکنندهها و گاها مواد نگهدارنده میزنند ممکن است اذیت کننده باشند.
هر روز یک مدل آجیل را بخورید
برای مثال یک روز تخمه کدو میل کنید و روز بعد چند بادام . فاصلهگذاری بین مواد عذایی مهم است و بلافاصله بعد از مصرف یک سری آجیل و شیرینی غذا خورده نشود. یک مقدار گرسنه بودن توصیه میشود و بهتر است همیشه سیر از سر سفره بلند نشویم و هنگام بلند شدن از سر سفره یک مقدار گرسنه باشیم.
نوشیدنیهای مناسب فصل بهار
در این فصل نظیر انواع شربتها مثل شربت تمرهندی، شربت آبلیمو البته با شیرینی کم، شربت و… توصیه میشود و همه این شربتها باید به نحوی درست شوند که ترشی آنها بیشتر باشد.
این افراد میتوانند در میان ادویه جات از موارد زیر در غذاهایشان استفاده کنند:
- سماق
- گرد لیمو
- گرد غوره
- تخم گشنیز
و در مقابل ادویههایی زیر استفاده نشود:
- فلفل
- دارچین
- زنجبیل
نکته پایانی:
چنانچه علائم غلبه گرمی زیاد است بهتر است در فصل بهار حجامت انجام شود.