پیشگیری و درمان «سرفه» با طب سنتی

سرفه ای که بر خلاف سرفه تر قادر به دفع خلط و مواد محرک از شش و مجاری تنفسی نیست، سرفه خشک نامیده می شود.

سرفه خشک می‌تواند برای هفته‌ها پس از سرماخوردگی یا آنفولانزا در فرد مبتلاء باقی بماند. همچنین این نوع سرفه ممکن است در اثر شرایطی مانند تولید و تجمع بیش از حد موکوز در انتهای حلق یا مجرای تنفسی، آسم و رفلاکس معده نیز تولید شود.

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد سمی مانند دود سیگار هم می‌تواند باعث ایجاد سرفه خشک شود.سرفه خشک یک عارضه آزاردهنده بوده که در کودکان و بزرگسالان می‌تواند بروز کند. در حال حاضر چندین درمان‌ برگرفته از پزشکی مدرن برای این نوع سرفه وجود دارد. همچنین در طب سنتی نیز توصیه‌های مختلفی برای درمان سرفه خشک ارائه شده است.

درمان سرفه خشک در پزشکی

مواد ضد احتقان

این مواد که عمدتا بدون نیاز به نسخه از داروخانه قابل تهیه هستند برای رفع احتقان از بینی و سینوس مورد استفاده قرار می‌گیرند. قرار گرفتن در معرض ویروس سرماخوردگی باعث تورم بافت بینی و مانع عبور مناسب هوا می‌شود. مواد ضد احتقان از طریق انقباض رگ‌های خونی در بینی و کاهش جریان خون به کاهش تورم کمک می‌کنند. با این حال استفاده از این ترکیبات به علت اثرات جانبی زیاد در کودکان زیر ۱۲ سال توصیه نمی‌شود.

مواد سرکوب‌کننده سرفه و خلط‌ آور

فورمولاسیون‌ها و برندهای دارویی بسیاری در این مورد موجود است ولی دو نوع رایج و بدون نیاز به نسخه داروی ضد سرفه عبارتند از شربت ضد سرفه که از طریق سرکوب مکانیسم غیرارادی پاسخ به محرک سرفه، به کاهش آن کمک می‌کند. این دارو برای سرفه‌های دردناک خصوصا هنگام شب مفید است؛ و شربت خلط‌آور که البته برای سرفه‌های تر مناسب‌تر است و کمک می‌کند تا مواد موکوزی تجمع یافته راحت‌تر خارج شده و سرفه فرد تسهیل گردد.

درمان سرفه خشک با طب سنتی

درمان‌های ارائه شده در طب سنتی یا درمان‌های خانگی مورد استفاده در درمان سرفه خشک در همه افراد تاثیر یکسانی ندارد و مراجعه به متخصص طب سنتی لازم است.
افزایش مصرف مایعات گرم
پرهیز از مصرف غذاهای ترش و ادویه جات
پرهیز از باد مستقیم

بارهنگ ،حریره نشاسته، لعاب به دانه در درمان کمک کننده است

تاثیر عسل در درمان سرفه خشک

شربت عسل یکی از مواد بسیار مورد توجه در طب سنتی است. برای نوزادان بزرگ‌تر از یک سال و بزرگسالان استفاده از عسل می‌تواند در تسکین سرفه خشک مفید باشد. عسل به علت خواص آنتی‌باکتریال می‌تواند در کاهش تحریک گلو مفید باشد. در یک مطالعه کارآزمایی بالینی که در سال ۲۰۰۷ در مجله Arch Pediatr Adolesc Med چاپ شده، گزارش شده است که مصرف عسل در مقایسه با داروی dextromethorphan، که یک ترکیب سرکوب‌کننده سرفه است، در کاهش بی‌قراری کودکان در اثر سرفه‌های شبانه موثرتر بوده است. عسل را میتوان بصورت دمنوش با آب ولرم مصرف کرد.

تاثیر زردچوبه در سرفه خشک

زردچوبه منبع غنی از ماده‌ای است به نام کورکومین که اثرات دارویی مختلفی از قبیل ضد التهاب، ضد ویروس و ضد باکتری دارد.

تاثیر گل ختمی در سرفه خشک

عصاره گل ختمی بصورت شربت برای درمان سرفه خشک در طب سنتی توصیه می‌شود. بر اساس یک پژوهش مبتنی بر نظرسنجی که در سال ۲۰۱۸ در مجله Complement Med Res چاپ شده، گزارش شده است که استفاده از گل ختمی می‌تواند در کاهش اثرات تحریکی سرفه خشک بر گلو مفید باشد. آثار دارویی گل ختمی در طب سنتی خصوصا در درمان سرفه خشک موثر است.

نعناع در درمان سرفه خشک

نعناع فلفلی حاوی ترکیبی به نام منتول است که به تسکین و بی‌حسی ریشه‌های عصبی ملتهب در مجاوری تنفسی و گلو کمک می‌کند. لذا آثار درد ناشی از سرفه خشک را تسکین داده و از میزان تحریک گلو و نیاز به سرفه‌های مکرر می‌کاهد.

:: ارسال نظر