
غذاهای مناسب فصل ها را بشناسید!
متاسفانه سبک زندگی ماشینی امروزی عادت غلط تغذیه، استفاده از فست فود و غذاهای صنعتی، افزودنیهای غیر مجاز، محروم شدن از صبحانه کامل و تعجیل در صرف آن برای زودرسیدن به محل کار و صرف ناهار در سرکار با استرس و به تعویق انداختن شام همراه تماشای تلویزیون و اخبار تنش زا همگی منجر به بیماریهای مزمن میشود.
تاثیر خوردن و آشامیدن در سلامت
غذا فقط پر کننده شکم جهت رفع گرسنگی نیست، بلکه باید انرژیهای از دست رفته بدن را جبران کند و برای فعالیتهای بعدی انرژی فراهم کند و سبب رشد و نمو شود. هر فصلی، خوراکی مخصوص به خود دارد و این امر حاکی از آن است که با تغییر آب و هوا همان طور که خلقوخوی ما تغییر میکند، درون بدن هم از این امر مستثنی نیست. تغییراتی در کارایی سیستم گوارشی ما رخ میدهد که مصرف بعضی غذاها را مثلاً در تابستان کمتر میتوانیم تحمل کنیم.
غذای فصل ها
در زمستان حرارت بدن میل به درون دارد، پس میتوان غذاهای غلیظتر و سنگینتر مصرف کرد، چون قدرت هضم بیشتر است و در زمان تناول غذا گرم باشد. ولی در تابستان که حرارت به سطح پوست میآید و قدرت هضم کمتر میشود، باید غذاهای سبکتر و با دمای پایین میل شود.
تغییر مزاج
همین طور مزاج شب و روز متفاوت است، مزاج شب سرد است، قابلیت هضم کمتر میشود و بهتر است غذاهای گرم مثل خرما، انجیر و… میل گردد. مصرف:
- ماست
- دوغ
- لبنیات
- هندوانه
- غذاهای دارای طبع سرد
در فصل تابستان مفید و در فصل زمستان موجب بیماری فراوان (آرتروز و روماتیسم) میشود. همین طور غذاهای گرم در تابستان بهتر است با مصلحشان مصرف شوند، نمونههای سنتی ماست و خیار که به همراه کشمش پلویی استفاده میشوند یا انواع اشکنه که با گردو میل میشوند نمونههایی از ترکیب صحیح غذاها هستند.
غذای مناسب سن و سال
غذا باید با سن و فعالیت انسان نیز تناسب داشته باشد. فرد کمتحرک با استرس بالا اگر سرخکردنی بخورد، دچار کبد چرب میشود. مصرف ادویهجات به همراه غذا برای مشکلات زیر مفید است زیرا بلغم و سودای معده را کاهش میدهد :
- آرتروز
- درد مفاصل
- نفخ معده
- کمحافظهگی
- شبادراری
- افسردگی
رفع مشکلات گوارش
مصرف مقدار کم سرکه طبیعی بعد از غذا موجب کاهش چربی، کلسترول و قندخون میشود و به هضم غذا، جریان بهتر خون، از بین بردن رسوبات و املاح مضر کمک میکند، البته سرد مزاجها باید آن را با عسل یا شیره مخلوط کنند. مصرف آش، سبزیجات و میوهها، باعث رفع یبوست میشود. سبزی باعث هضم بهتر غذا میشود و از سردی معده جلوگیری میکند.
خواص عسل
عسل دارای آهن فراوان است، و باعث افزایش گلبولهای قرمز خون و افزایش حافظه و از بین رفتن بلغم میشود. جالب است بدانید زنبورداران کمتر از سایرین مبتلا به سرطان میشوند.
خواص نخود
نخود غذای بسیار مفیدی است، خونساز و سمزدا بوده، باعث افزایش حافظه و تقویت قلب میشود. در استخوانسازی نیز موثر است.
نحوه مصرف تخم مرغ
زرده تخممرغ غذای مطلق محسوب می شود چون بدن را سرد یا گرمتر از قبل نمی کند وهضم خوبی دارد. سفیده تخممرغ دیر هضم است و مصرف زیاد آن غلظت خون میآورد. بهتر است با نمک مصرف شود.
نوشیدن آب بین غذا
در بین غذا و تا یک ساعت پس از غذا نباید آب بنوشید، زیرا موجب ضعف در هضم و نفخ شکم میشود.
خواب و مطالعه بعد از غذا
خواب و مطالعه بلافاصله بعد از غذا مضر است، چون اولی باعث غلظت خون و دومی باعث ضعف بینایی میشود.
ترکیباتی که نباید با هم مصرف شوند:
- گوشت با ماست یا شیر
- شیر با میوه،
- شیر با ترشی
- ماست با آبلیمو یا سرکه
- پنیر با بادام
- ماهی با تخممرغ یا شیر
- سرکه با برنج
- خربزه با عسل
- ماست با ترب
- سرکه با ماش و عدس
- شیر با تخممرغ (شیر با مواد شور و ترش، حبوبات، سبزیجات و ترب و میوه تازه).
پرهیز از حوردن غذای مانده
از مصرف زیاد غذاهای فریزری و شب مانده بپرهیزید، چون خاصیت آن از بین میرود و موجب غلظت خون شده و سرطانزا بوده و موجب کاهش عمر و فساد معده میشود.
نکته پایانی
میوه ها غذاهای دوایی یا دواهای غذایی هستند و بهترین آنها کم ضرر ترین آنهاست مثل انجیر و انگور رسیده شیرین و خرما در سرزمینهایی که بعمل می آید. از مصرف میوه های غیر فصل خودداری کنید. افراد سالم نیازی ندارند که مزاج خاصی از غذاها را گزینش کنند و غذاهایی که با آنها سازگار است مصرف کنند ولی افراد بیمار مزاج غذا ضد مزاج بیماری باشد.