در حالی که اغلب از دارو و جراحی برای رفع شکایات سنگ
کیسه صفرا استفاده می شود، بسیاری از مردم به جای آن به درمان های طبیعی روی می آورند. سنگ های صفراوی ذرات جامدی هستند که در کیسه صفرا تشکیل می شوند. سنگ کیسه صفرا درمیان بزرگسالان ۱۰ تا ۱۵ درصد شایع است.
کیسه صفرا، محل ذخیره مایعی به نام صفرا است که توسط کبد ساخته میشود، مجاری صفراوی، صفرا را به روده کوچک منتقل میکند، اگر مواد شیمیایی سازنده صفرا نا متعادل شوند، سنگهای صفراوی شکل میگیرند. وقتی سنگی در کیسه صفرا وجود داشته باشد ممکن است بیمار علامت دار و یا بی علامت بماند اگر سنگ به طرف خارج کیسه صفرا حرکت کند ممکن است باعث درد یا عفونت شود.

سنگ کیسه صفرا چیست؟
سنگ کیسه صفرا ،سنگ ها یا توده هایی هستند که در صفرا یا مجرای صفراوی تولید می شوند برخی از مواد سخت می شوند؛ کیسه صفرا یک کیسه کوچک واقع در سمت راست بدن، در زیر کبد است. برخی از مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا می توانند به یک سنگ بزرگ یا چندین ذره کوچک تبدیل شوند. کیسه صفرا یک اندام کوچک واقع در زیر
کبد است و سنگ ها می توانند زمانی درست شوند که تعادل خوبی از مواد شیمیایی در کیسه صفرا وجود نداشته باشد. افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر احتمال دارد که سنگهای صفراوی تولید کنند. کارشناسان معتقدند که رژیم کم چربی و دارای فیبر بالا ممکن است به جلوگیری از تشکیل سنگهای صفراوی کمک کند. سنگ های صفراوی از نظر شکل و اندازه متفاوت هستند و برخی به اندازه یک توپ گلف رشد می کنند.
دو نوع سنگ کیسه صفرا وجود دارد:
سنگ های صفراوی کلسترولی: این ها شایع ترین شکل هستند و عمدتاً از کلسترول حل نشده تشکیل شده اند.
سنگ های کیسه صفرا رنگدانه ای: این سنگ ها از بیلی روبین اضافی (رنگدانه ای که در هنگام تجزیه گلبول های قرمز تشکیل می شود) تشکیل شده اند، این سنگ ها قهوه ای یا سیاه هستند.
همه سنگ های صفراوی علائم ایجاد نمی کنند. علائم عبارتند از:
- درد در سمت راست بالای شکم
- درد در شانه راست یا بین تیغه های شانه
- حالت تهوع
- مدفوع خاکستری
- اسهال استفراغ
درمان سنگ های صفراوی در طب سنتی
شروع درمان با ملین است که بار طبیعت کم شود. سپس نضج از طریق مقطعات مثل سکنجبینها و بعد دستور ترقیق و پاکسازی و باز کننده مجاری داده میشود. یکی از رایج ترین روش های درمان سنگ کیسه صفرا،
پاکسازی کیسه صفرا است. طرفداران این روش ادعا می کنند که سنگ های صفراوی را می شکند و آنها را از بدن خارج می کند. یک مقاله در سال ۲۰۰۹ بیان میکند که اگرچه شواهد علمی برای حمایت از پاکسازی کیسه صفرا ناچیز است، گزارشها نشان میدهند که ممکن است برای برخی افراد مفید باشد.
۱. شستشوی کیسه صفرا شامل:
مصرف مخلوطی از آب سیب، گیاهان دارویی و روغن زیتون به مدت ۲ تا ۵ روز است. دستور العمل ها متفاوت است و برخی از روش ها به فرد اجازه می دهد غذا بخورد در حالی که برخی فقط از آب سیب و روغن زیتون استفاده میکنند. این رژیم ممکن است برای افراد ناایمن مبتلا به دیابت یا مشکلات قند خون باشد که در طول پاکسازی غذای جامد مصرف نمی کنند.
۲. سرکه سیب و آب سیب
برخی افراد بر این باورند که آب سیب سنگ های صفراوی را نرم می کند و به راحتی از بدن دفع می شود. یک پاکسازی شامل مخلوط کردن سرکه سیب در آب سیب قبل از نوشیدن آن است. اگرچه شواهد محدودی وجود دارد که نشان دهد سرکه سیب برخی از فواید سلامتی دارد، هیچ مطالعه ای استفاده از آن را به عنوان درمانی برای سنگ کیسه صفرا تایید نمی کند. علاوه بر این، افراد مبتلا به دیابت، زخم معده و هیپوگلیسمی باید مراقب مصرف مقادیر زیاد آب میوه باشند.
۳. قاصدک
قاصدک از گذشته برای درمان مشکلات کیسه صفرا، کبد و مجاری صفراوی استفاده می شده است. حامیان بر این باورند که ریشه های تلخ ممکن است تولید صفرا را در کیسه صفرا تحریک کند. مردم معمولاً چای یا قهوه قاصدک می نوشند تا سنگ کیسه صفرا خود را از بین ببرند. با این حال، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این سودمند است. علاوه بر این، افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا، مشکلات کیسه صفرا یا مشکلات کلیوی باید قبل از مصرف قاصدک با پزشک مشورت کنند.
۴. خار مریم
قرن هاست که از خار مریم برای سم زدایی کبد استفاده می شود. در حالی که ممکن است از کبد و کیسه صفرا حمایت کند، فرد می تواند خار مریم را به عنوان مقوی کبد و به صورت کپسول یا قرص مصرف کند. افراد مبتلا به دیابت، آلرژی به گیاه یا سابقه سرطان های حساس به هورمون باید در مورد استفاده از خار مریم با پزشک خود صحبت کنند.
۵. کنگر
فرنگی عصاره آرتیشو ممکن است به عملکرد کیسه صفرا کمک کند. آرتیشو تولید صفرا را تحریک می کند و به عملکرد کیسه صفرا و کبد کمک می کند. با این حال، هیچ تحقیقی به طور خاص بر روی اثرات
کنگر فرنگی بر روی سنگ کیسه صفرا متمرکز نشده است. لازم است قبل از مصرف عصاره کنگر با پزشک صحبت کنید زیرا ممکن است باعث حمله کیسه صفرا شود.
۶٫ پوسته پسیلیوم
پسیلیوم یک فیبر محلول است که از دانه های گیاه Plantago ovata به دست می آید. تحقیقات نشان داده است که این ماده برای قلب، پانکراس و سایر نواحی بدن مفید است. یک مطالعه بسیار قدیمی نشان داد که پوسته پسیلیوم از همسترها در برابر تشکیل سنگ های صفراوی کلسترولی محافظت می کند. یک مطالعه جدیدتر در سال ۱۹۹۹ این یافته ها را تایید می کند.
۷٫ روغن کرچک
روغن کرچک یک داروی محبوب در میان متخصصان طب سنتی است. برای استفاده از روغن کرچک، پارچه ای را به روغن کرچک گرم خیس کنید و روی شکم قرار دهید. با حوله بپوشانید. برخی افراد ترجیح میدهند منبع گرما، مانند بطری آب گرم یا پد گرمایشی را روی آن قرار دهند. پد گرم را تا یک ساعت روی شکم بگذارید. هیچ مطالعه علمی برای حمایت از استفاده از این درمان وجود ندارد.
۸٫ طب سوزنی
طب سوزنی ممکن است علائم سنگ کیسه صفرا را تسکین دهد، اگرچه تحقیقات بسیار محدود است. در یک مطالعه بر روی ۶۰ فرد مبتلا به کوله سیستیت (التهاب کیسه صفرا)، طب سوزنی برای کاهش کمردرد، معده درد و حالت تهوع و همچنین تنظیم حجم کیسه صفرا مشخص شد.
نکته: این تحقیق به طور خاص سنگ های صفراوی را بررسی نمی کند و ممکن است به جای کمک به افراد برای دفع سنگ، فقط علائم را تسکین دهد.
پیشگیری از سنگ کیسه صفرا
رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات ممکن است به این معنی باشد که احتمال جراحی کیسه صفرا کمتر شود. همه عوامل خطر برای تشکیل سنگ کیسه صفرا را نمی توان اصلاح کرد، مانند:
- جنسیت (زن بودن)
- افزایش سن (بیش از ۴۰ سال)
- نژاد
- سابقه خانوادگی
با این حال، سایر عوامل خطر را می توان مورد توجه قرار داد، از جمله:
- چاقی
- کاهش وزن سریع
- یک رژیم غذایی پرچرب
- شیوه زندگی
- کم تحرکی
تکنیک های پیشگیرانه باید شامل تمرکز بر عواملی باشد که می توانند اصلاح شوند. نکات زیر ممکن است خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را برای برخی افراد کاهش دهد.
آیا رژیم غذایی می تواند از سنگ کیسه صفرا جلوگیری کند؟
بر اساس مطالعه ای در سال ۲۰۰۶، زنانی که میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می کنند، در مقایسه با زنانی که مقدار کمی از محصولات تازه مصرف می کنند، احتمال کمتری دارد که کیسه صفرا آنها برداشته شود. همچنین، سایر منابع فیبر مانند پوسته پسیلیوم که قبلا ذکر شد ممکن است برای کیسه صفرا مفید باشد.
غذاهایی که ممکن است باعث مشکلات کیسه صفرا شوند عبارتند از:
- غذاهای پرچرب
- پرخوری
- تخم مرغ
- شیرینی ها
از آنجایی که چاقی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد، افرادی که اضافه وزن دارند باید به دنبال رسیدن به وزن سالم و حفظ آن باشند. با این حال، طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۳، پیروی از یک رژیم غذایی با کالری بسیار کم (۵۰۰ کالری در روز) می تواند یک عامل خطر برای تشکیل سنگ کیسه صفرا باشد. با این حال، کسانی که به مدت ۱۲ هفته بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ کالری در روز مصرف کردند وزن کم کردند اما احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا بسیار کمتر بود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هر کسی که به دنبال درمان طبیعی است، باید ابتدا با پزشک مشورت کند. علائم مشکل کیسه صفرا عبارتند از:
- درد در ناحیه شکم که ۵ ساعت یا بیشتر طول بکشد تب لرز زرد شدن پوست یا چشم
- ادرار چای رنگ
- مدفوع رنگ پریده
- حالت تهوع
- استفراغ
افرادی که مشکوک به حمله کیسه صفرا هستند باید بدون تاخیر با پزشک تماس بگیرند تا خطر عوارض بعدی را کاهش دهند.