درباره خواص کاسنی چه می دانید؟

کاسنی Cichurium intibus یکی از معروف‌ترین گیاهان قابل رویش در کشورمان است که در طب سنتی نیز استفاده فراوانی از آن می‌شود. این گیاه که در آب وهواهای مختلف بخصوص کوهستانی می‌تواند با سرعت و سهولت زیادی رشد پیدا کرده و تکثیر شود، ریشه قوی دارد که از آن شیرابه خارج می شود. دارای عرقی بسیار مفید و سرشار از خواصی گوناگون است که در ادامه به بررسی آ‌ن خواهیم پرداخت.

طبع برگ گیاه کاسنی سرد و تر است پس بهتر است در فصل گرما مصرف شود. ولی ریشه آن گرم و خشک است. عرق کاسنی نسبت به آب آن اثرات بسیار ضعیف تری دارد. خاصیت طلایی کاسنی برای بیماری‌های کبدی و اشتها آور و در رفع مشکلات هاضمه مفید است. در طب بومی هند در سردرد سوهاضمه آلرژیهای پوستی استفراغ و اسهال بکار می رود.

ارزش غذایی کاسنی

مواد معدنی و ویتامین‌های مفید زیادی در عرق کاسنی وجود دارد. ویتامین K، ویتامین C ، ویتامین E، ویتامین A و ویتامین B6 ازجمله ویتامین‌هایی هستند که در این محصول وجود دارند. علاوه بر این مواد معدنی ارزشمندی در عرق کاسنی وجود دارد. مانند:

  • منیزیم
  • روی
  • اسیدفولیک
  • آهن
  • کلسیم
  • منگنز

کالری این محصول کم است و تقریباً در هر 100 گرم از این محصول حدود 72 کیلوکالری انرژی موجود است. با توجه به کالری کم این نوشیدنی می‌توان بدون نگرانی از افزایش وزن در رژیم غذایی خود از آن استفاده کرد. ریشه آن مفتح یا بازکننده گرفتگی های کبد و مسکن گرمای صفراست.برای کبد چرب بیماریهای پوستی مفید است.

مزایای مصرف کاسنی برای مردان

کاسنی فواید زیادی دارد خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و تقویت چشم می کند. نطفه مرد را زیاد می کند. با کاهش میزان کلسترول خون، مانع از رسوب آن‌ها در عروق قلبی شده و به این ترتیب احتمال سکته قلبی را کاهش می‌دهد. این محصول دارای آنتی‌اکسیدان فنل گیاهی است. این آنتی اکسیدان مانع از ایجاد لخته‌های خونی شده و در نتیجه از سکته قلبی جلوگیری می‌کند. با توجه به اینکه به طور کلی احتمال سکته قلبی در آقایان بیشتر از خانم‌ها است استفاده از این نوشیدنی در مردان بیشتر ضرورت دارد. البته احتیاط در اندازه مصرف عرقیات شرط لازم است و بهتر است با مشورت پزشک استفاده شود.

عرق کاسنی در کنترل قند خون

در ریشه گیاه کاسنی ترکیبی به نام اینولین وجود دارد که به تجزیه کربوهیدارت‌های موجود در روده کمک می‌کند. علاوه بر این باعث رشد باکتری‌های سودمند موجود در دیواره روده می‌شوند و به این ترتیب هضم غذا با سهولت بیشتری انجام می‌شود. اینولین در ریشه کاسنی حساسیت عضلات و سایر بافت‌های بدن را برای جذب قند خون افزایش می‌دهد. به این ترتیب قند موجود در خون جذب بافت‌ها شده و میزان آن در خون در محدوده نرمال کنترل می‌شود. به همین دلیل مصرف کاسنی می‌تواند میزان نیاز به انسولین را کاهش دهد.

بهبود عملکرد ایمنی بدن با عرق کاسنی

همان­طور که از خواص عرق کاسنی می دانیم در این محصول ویتامین ث وجود دارد که موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. علاوه بر این نتیجه تحقیقات جدید نشان داده است که این نوشیدنی در از بین بردن و کاهش چندین گونه باکتری خطرناک مفید بوده است. عرق کاسنی سرشار از آنتی اکسیدان است و می‌تواند رادیکال‌های آزاد پوست را مهار کند. این رادیکال‌های آزاد موجب از بین رفتن و تخریب سلول‌های پوستی و در نتیجه پیری زودرس می‌شوند.
این محصول خواص ضدالتهابی دارد و در کاهش و درمان التهاب‌های بدنی کمک می‌کند. با توجه به اینکه بیماری آرتروز، نتیجه التهاب بافت‌های مفصل است، مصرف کاسنی به علت خواص ضدالتهابی که دارد می‌تواند عوارض آرتروز را کاهش دهد. برای درمان آرتروز گرم و خشک ترکیب کاسنی و شاهتره نافع است.

پاک‌سازی بدن با عرق کاسنی

خواص عرق کاسنی دارای ترکیباتی است که سبب ادرارآوری می‌شوند و این برای عملکرد کلیه بسیار مناسب است. به همین دلیل مصرف این محصول می‌تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد و درصورت وجود سنگ، دفع آن را آسان کند و با خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونتی که دارد، می‌تواند کاهش عفونت‌های بدن مانند عفونت مجاری ادراری به ویژه در خانم‌ها را به همراه داشته باشد.
عرق کاسنی سرشار از فیبر است که موجب بهبود عملکرد حرکات روده و معده می‌شود و افرادی که دچار یبوست هستند، می‌توانند با مصرف این عرق به رفع مشکل خود کمک کنند.

مزایای مصرف عرق کاسنی برای زنان

یکی از مهم‌ترین فواید این نوشیدنی، تنظیم میزان چربی کبد و کنترل دمای بدن است. عرق کاسنی می‌تواند به تنظیم هورمون‌های بدن کمک کند. کبد یک عضو تأثیرگذار در تولید هورمون‌های بدن است و با توجه به میزان ترشح بالای هورمونی در دوره قاعدگی خانم‌ها، مصرف عرق کاسنی می‌تواند به تنظیم هورمون‌ها و تنظیم سیکل عادت ماهانه در برخی خانم‌ها کمک زیادی کند.

پاک‌سازی کبد با عرق کاسنی

یکی از دلایل جوش صورت، اختلال عملکرد کبد است. با توجه به اینکه عرق کاسنی طبع سردی دارد، مصرف آن می‌تواند باعث خنک شدن بدن و کبد و در نتیجه کاهش جوش‌های صورت شود. مصلح کاسنی شاهتره است د ر جلوگیری از سرفه مصلح آن شکر سرخ است.

عوارض عرق کاسنی

مضرات افراط در مصرف کاسنی باعث سقط جنین می‌شود. از مصرف گیاه اجتناب شود. در موارد سنگهای کیسه صفرا با پزشک مشورت شود. گل یا ریشه کاسنی به صورت دم کرده یا جوشانده ملایم تهیه می‌شود. میزان مصرف ۲تا ۴ گرم در روز است.

:: ارسال نظر