درمان نفخ شکم در طب سنتی

از جمله راهکارهای مقابله با نفخ شکم:
- کاهش مصرف غذا
یبوست در این افراد باید برطرف شود و دفع حداقل روزی دو بار به صورت نرم و کافی باعث از بین رفتن نفخ در این گروه افراد می شود. موارد زیر به رفع یبوست و نفخ شکم کمک می کند:
- مصرف اسفرزه
- خاکشیر
- بارهنگ
- آب داغ
- انجیر
علائم نفخ شکم
افراد مبتلا به نفخ همچنین آروغ ترش می زنند، آب زیاد نمی نوشند، موقع خواب از گوشه دهانشان آب می ریزد و سر و صدای شکمی زیادی دارند.
علت نفخ شکم
عوامل زیادی از جمله عدم تحمل غذا، تجمع گاز در روده، عدم تعادل باکتری های روده، زخم ها، یبوست و عفونت های انگلی باعث ایجاد نفخ می شوند. به طور سنتی افراد از داروهای طبیعی از جمله چای های گیاهی یا دمنوش ها برای تسکین نفخ استفاده می کنند. مطالعات اولیه نشان می دهد چندین چای گیاهی به تسکین این وضعیت ناخوشایند کمک می کند.
دمنوش گیاهی برای کاهش نفخ:
نعناع فلفلی در طب سنتی نعناع به طور گسترده ای برای کمک به تسکین مشکلات گوارشی شناخته شده است. این گیاه طعم خنک و با طراوتی دارد. مطالعات در فاز آزمایشگاهی و حیوانی نشان می دهد ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدهای موجود در نعناع فلفلی فعالیت ماست سل ها را مهار می کند.
ماست سل ها به عنوان سلول های سیستم ایمنی در روده فراوان هستند و برخی اوقات باعث نفخ می شوند، همچنین مطالعات روی حیوانات نشان می دهد نعناع روده را شل می کند که با این کار باعث تسکین اسپاسم روده و نفخ و درد همراه آن می شود. علاوه بر این، کپسول روغن نعناع نیز درد شکمی، نفخ و سایر علائم گوارشی را نیز کاهش می دهد.
البته چای نعناع برای نفخ آزمایش نشده است. با این حال، نتایج یک مطالعه نشان می دهد یک عدد چای کیسه ای ۶ برابر روغن نعناع بیشتر از یک وعده کپسول برگ نعناع عرضه می کند، بنابراین می توان گفت چای نعناع بسیار قوی است.
تهیه چای نعناع
برای تهیه چای یک قاشق غذاخوری معادل ۱.۵ گرم برگ نعناع خشک شده، یک عدد چای کیسه ای یا سه قاشق غذاخوری معادل ۱۷ گرم برگ نعناع تازه را به یک فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده اضافه کنید. قبل از صاف کردن دمنوش اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
فرنجمشک
فرنجمشک با رایحه و طعم لیمو همراه است و از خانواده نعناع محسوب می شود. چای فرنجمشک مشکلات گوارشی خفیف از جمله نفخ و گاز را از بین می برد. فرنجمشک به عنوان یک عنصر کلیدی در ایبروگاست. مکمل مایع برای هضم شامل ۹ عصاره گیاهی مختلف است و در آمریکای شمالی، اروپا و سایر مناطق و جود دارد. بر اساس چندین مطالعه در فاز انسانی این محصول درد شکم، یبوست و سایر علائم گوارشی را کاهش می دهد.
با این حال، فرنجمشک یا چای آن به تنهایی از نظر تاثیر آن بر مشکلات گوارشی در انسان مورد آزمایش قرار نگرفته است، بنابراین تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. برای تهیه چای یک قاشق غذاخوری معادل سه گرم برگ فرنجمشک خشک شده یا یک عدد چای کیسه ای را در یک فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده به مدت ۱۰ دقیقه بریزید.
مطالعات در فاز انسانی نشان می دهد کپسول های حاوی یک گرم فرنجمشک خشک از سوء هاضمه یا ناراحتی در قسمت فوقانی شکم جلوگیری کرده یا آن را برطرف می کند. این گیاه باعث آزاد شدن شیره های گوارشی می شود که می تواند به هضم سالم و کاهش نفخ کمک کند. مطالعات روی فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد فرنجمشک انگل ها را نیز از بین می برد که می تواند عامل نفخ باشد.
با این حال، چای فرنجمشک خود برای اثرات ضد نفخ آزمایش نشده، بنابراین تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. برای تهیه چای فرنجمشک از یک قاشق چای خوری معادل ۱.۵ گرم گیاه خشک شده در هر فنجان معادل۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده به مدت پنج دقیقه استفاده کنید.
عوارض چای فرنجمشک
فرنجمشک نباید در دوران بارداری استفاده شود زنجبیل چای زنجبیل از ریشه های ضخیم گیاه Zingiber officinale تهیه می شود و از زمان های قدیم برای بیماری های مربوط به معده استفاده می شده است.
مصرف زنجبیل
مطالعات در فاز انسانی نشان می دهد مصرف یک تا یک و نیم گرم کپسول زنجبیل در دوزهای تقسیم شده حالت تهوع را تسکین می دهد. علاوه بر این، مکمل های زنجبیل تخلیه معده را تسریع کرده، ناراحتی های گوارشی را تسکین داده و گرفتگی روده، نفخ و گاز را کاهش می دهند. قابل ذکر است این مطالعات به جای چای با عصاره یا کپسول مایع انجام شده است. در حالی که تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است ترکیبات مفید موجود در زنجبیل در چای آن نیز وجود دارد.
تهیه چای زنجبیل
برای تهیه چای یک چهارم تا یک دوم قاشق چایخوری معادل نیم تا یک گرم ریشه زنجبیل خشک شده (یا یک عدد چای کیسه ای) پودر شده در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده استفاده کنید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دم بکشد. می توان از یک قاشق غذاخوری معادل ۶ گرم زنجبیل تازه و برش خورده در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب استفاده کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد سپس آن را صاف کرده و بنوشید. طعم تند چای زنجبیل را می توان با آب لیموترش و عسل کاهش داد.
مصرف رازیانه
رازیانه از دانه های رازیانه برای تهیه چای با طعم مشابه شیرین بیان استفاده می شود. رازیانه به طور سنتی برای درمان اختلالات گوارشی از جمله درد شکم، نفخ، گاز و یبوست استفاده می شود. در موش ها درمان با عصاره رازیانه به محافظت در برابر زخم نیز کمک کرد. جلوگیری از زخم ها خطر نفخ را کاهش می دهد.
فواید رازیانه
یبوست یکی دیگر از عوامل دخیل در برخی از موارد نفخ است، بنابراین تسکین روده های تنبل – یکی از اثرات بالقوه رازیانه بر سلامتی – نیز نفخ را برطرف می کند. هنگامی که ساکنان خانه سالمندان مبتلا به یبوست مزمن روزانه یک وعده از ترکیب چای گیاهی تهیه شده با دانه های رازیانه می نوشیدند به طور متوسط چهار بار بیشتر در طول ۲۸ روز مدفوع بیشتری نسبت به افراد گروه دارونما انجام دادند.
با این حال، مطالعات در فاز انسانی روی چای رازیانه به تنهایی برای تایید فواید گوارشی مورد نیاز است. در صورت عدم تمایل برای مصرف چای کیسه ای می توان دانه های رازیانه را خریده و آنها را برای چای خرد کنید. در هر فنجان معادل۲۴۰ میلی لیتر آب جوش یک تا دو قاشق چایخوری معادل دو تا پنج گرم دانه استفاده کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد.
مصرف بابونه
بابونه از اعضای خانواده گل مروارید دارای گل های سفید رنگ و کوچک مانند گل مروارید مینیاتوری است. در طب سنتی از بابونه برای درمان سوء هاضمه، گاز، اسهال، حالت تهوع، استفراغ و زخم استفاده می شود. مطالعات روی فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد بابونه از عفونت های باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری که عامل زخم معده هستند و با نفخ همراه است جلوگیری می کند، همچنین بابونه یکی از گیاهان موجود در مکمل مایع ایبروگاست است که به کاهش درد شکم و زخم معده کمک می کند.
با این حال، مطالعات در فاز انسانی در مورد چای بابونه برای تایید مزایای گوارشی مورد نیاز است. گل های بابونه حاوی مفیدترین ترکیبات از جمله فلاونوئیدها هستند. چای خشک را برای اطمینان برای تهیه شدن چای از سر گل نه برگ و ساقه بررسی کنید. برای تهیه این چای دلپذیر و کمی شیرین یک فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده را روی یک قاشق غذاخوری معادل دو تا سه گرم بابونه خشک شده (یا یک عدد چای کیسه ای) بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد